Problemer og risici forbundet med import af gadehunde til Danmark
1.7.2021 10:06:08 | Hundens Tarv
TV Syd har i sin udsendelse den 30/6-21 på youtube sat fokus på problematikken med gadehunde der importeres til Danmark med videresalg for øje. En del af den import sker desværre under forhold der kun kan betegnes som dyremishandling. Dertil kommer at hundene sælges videre direkte fra importen via forud aftalte mødesteder. Disse importhunde er i en hel del tilfælde, traumatiserede, bærer på smitsomme sygdomme og parasitter, og har adfærdsproblemer grundet manglende, eller ingen socialisering.

Køberne er i en hel del tilfælde ukyndige hundekøbere, som tror de ”redder” en hund. I stedet får de problemer i form af store dyrlægeregninger og hunde med adfærdsproblemer, og får slet ikke den dejlige oplevelse de blev stillet i udsigt forud for købet.

Nogle af de sygdomme og parasitter importerede gadehunde bringer til Danmark er:

  • Leischmania: En parasit fra Sydeuropa og Nordafrika der kan resultere i kronisk nyresvigt, blødninger og mange andre symptomer. Sygdommen er dødelig og kan i visse tilfælde overføres til mennesker
  • Giardia: En tarminfektion som giver diarré og blodig afføring, og kan være fatal, især for hvalpe. Giardia kan overføres via raske smittebærere
  • Parvovirus: En akut, meget smitsom tarmbetændelse. Sygdommen er dødelig med symptomer som blandt andet opkast, diarre og feber

Hundens Tarv har set eksempler på alle disse sygdomme i importerede gadehunde. Hundens Tarv mener, at kravene for at importere gadehunde lovligt bør skærpes betydeligt.

Importøren skal sørge for, og dokumentere:

  • At importøren er registreret med CVR-nummer
  • At importøren er godkendt til import af hunde hos Fødevarestyrelsen
  • At importøren betaler skat og moms af et evt. overskud
  • At hundenes sundhed er undersøgt og bekræftet skriftligt af en dyrlæge inden afrejse fra eksportlandet
  • At hundenes sundhed er undersøgt og bekræftet skriftligt af en dansk autoriseret dyrlæge ved ankomst til Danmark
  • At køber bliver gjort bekendt med alle forhold omkring hundene. Herunder oprindelse, transportforhold, resultater af dyrlægeundersøgelse, og øvrige relevante forhold

Hundens tarv mener endvidere, at der bør være krav om, at importerede hunde skal anbringes i et godkendt internat i 14 dage, før de frigives til ny ejer. Indenfor den periode skal undersøgelse af dyrlæge, og alle andre forholde være afsluttet og dokumenteret.

Hundens Tarv mener at der er alt for lidt fokus på problemerne med disse importhunde, herunder også at Fødevarestyrelsen har alt for lille fokus på området.

Hundens Tarv har arbejdet med problematikken i mere end 10 år, og er ærgerlig over at problemet desværre er tiltaget igennem de seneste år.

Hundens Tarv mener, diverse ansvarlige myndigheder og politikere tager desværre ikke dette voksende problem alvorligt nok.

For at se afsnittene, følg følgende links:

Afsnit 1: https://youtu.be/_PhwmonoFFk

Afsnit 2: https://youtu.be/TKiLdHFVPL4

Afsnit 3: https://youtu.be/hGofxm82ijE

Afsnit 4: https://youtu.be/LFDmAnZHFfw

Afsnit 5: https://youtu.be/PJa4jqfY2wg

Afsnit 6: https://youtu.be/Qc5NrMJoEcA